
Advisory Opinion

Case No. 07048.A, Employment of Relatives or Domestic Partners

To: The Honorable [John Doe]         , Alderman, 51st Ward

Date: November 14, 2007

On    [date]   2007,                 your Chief of Staff  contacted our office at your
direction.  She asked whether the Governmental Ethics Ordinance would prohibit
you from hiring your mother as a member of your personal staff under the “1012"
payroll rubric.  As explained in this opinion, the Board has determined that the
Ordinance does not prohibit you from hiring your relative (here, your mother)
under this “1012" payroll rubric as a member of your personal staff.

FACTS: [Your Chief of Staff]          , and                                            of the
Committee on Finance, confirmed that “1012" persons are hired under a specific
line item in the Annual Appropriation Ordinance for City Council, namely, account
015-100-2005-9001.  This account’s description says it is:

For the employment of personnel as needed by the
aldermen to perform secretarial, clerical,
stenographic, research, investigations or functions
expressly related to the office of alderman, provided
that no expenditure shall be made from this account
for the purpose enumerated unless the comptroller
shall be so authorized in writing by the chairman of
the committee on finance (204,000 hours at a
minimum of $6.50)

The amount appropriated for this account in 2007 and 2008 is $1,326,000.  

The City’s Law Department explained to Board staff that “1012" is the identifier
of the payroll used to pay certain workers hired by the City Council under the
account described above, and that being paid through that payroll does not itself
determine whether an individual is an employee or a contractor. That
determination is made using common law principles and the Internal Revenue
Code.  Thus, the Law Department said, some individuals on this payroll may be
employees, and some may be contractors. [Your Chief of Staff]           explained
that your mother would be hired using a “Personal Services Contract,” which
provides, among other things, that it would be entered between “the City of
Chicago, a municipal corporation of the State of Illinois, acting through [John
Doe]         , the elected Alderman of the [51st] Ward of the City, (hereinafter
referred to as the ‘City’) and [name] (hereinafter referred to as the Contractor).”
Thus, it appears that you intend to hire your mother as a “contractor.”  

LAW AND ANALYSIS:  The Ordinance provides, in § 2-156-130(a), entitled
“Employment of Relatives or Domestic Partners,” that:

No official or employee shall employ or advocate for
employment, in any City agency in which said official or
employee serves or over which he exercises authority,
supervision or control, any person (i) who is a relative ... 
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1.  The Board stresses that this opinion does not intend to–and does not–decide whether your mother would be a “contractor” or an “employee.”
While that issue is important for other purposes, including taxation, liability, benefits eligibility, etc. (including whether she would be subject to the
Governmental Ethics Ordinance as a contractor or as an employee), it is not important for purposes of the issue before us.  Our conclusions in this
case apply regardless whether your mother is an “employee” or a “contractor.”  

of said official or employee ... provided that the prohibition in (i) applies to City
Council Committee staff but not to personal staff of an alderman. 

This section of the Ordinance prohibits you from hiring your mother (who is your “relative” under § 2-
156-010(w), which defines “relative”) to work as an employee on a City Council Committee on which
you serve or over which you exercise authority, supervision or control, but does not prohibit you from
hiring her as an employee to work on your personal staff.  

If your mother would be not an “employee” but a “contractor”–which appears to be your intention–then
the issue is whether § -130(a) would in effect permit you to “employ” your mother as a “contractor”
to work on your personal staff.  We conclude that it does.1  First, we believe that the term “employ”
is used as a generic verb in this section, which contemplates the engagement of persons to work as
either “employees” or as “contractors.”  “Employ” means “to make use of; to hire; to use as an agent
or substitute in transacting business,” and, “when used in respect to a servant or hired laborer, the
term is equivalent to hiring, which implies a request and a contract for a compensation.”  Black’s Law
Dictionary, 5th Ed., at 471; 8th Ed., at 564.  The apparent intention behind the “1012" budget rubric is
to grant to aldermen funds for the “employment of personnel” to perform certain tasks at their
direction.  There is no specification that such persons be City employees; aldermen have the
discretion to hire such persons to serve on their personal staffs as employees or as contractors, and,
in fact, persons serving as contractors and as employees are both paid from this account. Second,
the Law Department confirmed that it is not aware of any rule or provision that requires that
aldermanic workers, including aldermanic personal staff, be either employees or contractors.
Alderman have the authority in the budget to hire both employees and contractors.  Third, our
conclusion is consistent with the prohibition in § -130(b) (and thus also § -130 (c)).  The former
provision states:

No official or employee ... shall exercise contract management authority where
any relative or the domestic partner of the official or employee is employed by
or has contracts with persons doing City work over which the City official or
employee has or exercises contract management authority.

Under this section, you would be prohibited from signing the contract contemplated here if it were,
say, with a professional services corporation of which your mother was the sole shareholder, because
then you would be exercising contract management authority over a City contract with a person that
employs your relative.  Cf. Case No. 99010.A.  However, § -130(b) does not apply here, because you
intend to hire your mother via a contract between her personally and the City (through you, its agent).
Section 130(b) would not–were the contract between you/the City and your mother personally–prohibit
you from hiring her to work as a direct contractor on a City Council Committee on which you serve
or exercise authority. Nor would §-130(b) prohibit a City employee from exercising contract
management authority over a personal services contract directly with that employee’s relative.  Yet
the Ordinance’s clear intention is still to prohibit both situations: the prohibition must therefore fall
under § -130(a). That is, the Ordinance, through § -130(a), prohibits an alderman from “employing”
a relative directly as a contractor to work on a City Council Committee on which he/she serves or
exercises authority, supervision or control, and prohibits a City employee from “employing” a relative
by signing or supervising a personal services contract directly with that relative.  But if that is so, we



Case No. 07048.A
November 14, 2007
Page 3

conclude that it must also be that an alderman is not prohibited from hiring or “employing” a relative
as a direct contractor to serve as a member of his/her personal staff–i.e. from “exercising contract
management authority” over a City contract directly with a relative to serve on his/her personal staff.

We point out one other restriction.  Section 2-156-111(b), entitled “Prohibited Conduct,” provides that
“no elected official ... shall retain or hire as a City employee or City contractor any person with whom
any elected City official has a business relationship.”  This section prohibits you from hiring your
mother to serve on your personal staff as either an employee or contractor (or from hiring any other
member of your staff, or any member of a City Council Committee on which you serve or exercise
authority, for that matter), if you or any other elected City official have a business relationship with her.
A “business relationship” means any contractual or other private business dealing between you (as
the elected official), your spouse, domestic partner, or any entity in which you or your spouse or
domestic partner have a “financial interest” (in this context, that means an ownership interest that
represents 10% or more of the entity) and another, if that contract or dealing entitles you, your
spouse/domestic partner or that entity to compensation of $2,500 or more in a calendar year.  See
§ 2-156-080(b)(2)(ii).  

Last, we point out one more obligation.  Section 2-156-115, entitled “Time Records for Aldermanic
Staff,” provides that each alderman shall maintain a daily record of the attendance of his or her
personal employees; the record must be certified as correct by either the alderman or a designee;
all records must be made available for public inspection under the Illinois Freedom of Information Act.
While we have not concluded whether your mother would be a “contractor” or an “employee,” we
nonetheless advise you to include her in these records, as she will be a member of your personal
staff and in that sense your “personal employee.”

DETERMINATIONS: The Board determines that the City’s Governmental Ethics Ordinance: 1) does
not prohibit you from hiring or employing your relative (here, your mother) as either a City employee
or City contractor under the “1012" payroll rubric to serve as a member of your personal staff,
provided that neither you nor any other elected City official (nor your/ their spouses/domestic partners
or any entities in which any of you or your spouses/domestic partners have a financial interest) have
a business relationship with her; and 2) does prohibit you from hiring or employing your mother as
either a City employee or City contractor under the “1012" rubric to serve on any City Council
Committee on which you serve or exercise authority, supervision or control.  

Our determinations do not necessarily dispose of all issues relevant to this situation, but are based
solely on the application of the City’s Governmental Ethics Ordinance to the facts stated in this
opinion.  If the facts stated are incorrect or incomplete, please notify the Board immediately, as any
change may alter our opinion.  Other laws or rules may also apply to this situation.

RELIANCE:  This opinion may be relied upon only by persons involved in the specific transaction or
activity with respect to which this opinion is rendered.

________________________________________
Michael Quirk, Vice Chair Pro-Tem
Chair 
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