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Re: Case No. 24019.Q, Offering, receiving and soliciting gifts or favors; Reports of lobbying activities 

 

Dear [Lobbyist],  

 

FACTS. You are a partner in law firm  [LF]. On August 8, 2024, you and your law partner [LP]                 

spoke with Board legal staff about a boat tour a client of your firm intends to host, in order to view and 

discuss a potential development site along the Chicago River that, you said, “we are very familiar with.” But 

you did not wish to reveal your client’s identity.1 You explained that the tour would occur in mid-

September, and that your client wishes to invite the Mayor and other City officials, as well as State and 

County officials, and that, in your and your client’s view, a boat tour of the site is essential for governmental 

officials to understand the site.  

 

You have requested an advisory opinion addressing whether, under the City’s Governmental Ethics 

Ordinance (the “Ordinance”) the invited City officials could accept this tour. You also stated that your 

client, which owns the site, and the anchor tenant of the proposed development, each wish to offer tour 

participants token gifts (you referred to them as “tchotchkes”). You also asked whether, if the tour does 

occur, and these gifts are distributed, there would be reporting requirements to the Board. Board staff 

advised you then that, assuming the event otherwise meets the conditions set forth in the Ordinance, all City 

officials and employees attending would be required to report their attendance in writing to the Board within 

10 days of the tour, pursuant to §2-156-142(d) of the Ordinance, but that your client would not per se be 

required to report the tour, though individuals who lobby during the boat tour will need to report to the 

Board as described below. We note that both you and your law partner are registered lobbyists with the 

Board, and you indicated that your client and the anchor tenant of the proposed redevelopment each have 

their own lobbyists, and that lobbying will occur on the tour. Thus, the tour’s costs will need to be reported 

by each individual who lobbies, on their 3rd Quarter lobbying activity reports (due October 20) as lobbying 

expenditures, and the token gifts, not to exceed $50 in value to any single recipient in a calendar year, will 

 
1 Per §2-156-380(l) of the Municipal Code, the Board has the authority to render advisory opinions based upon a “real or 

hypothetical set of circumstances, when requested in writing by an official or employee, or by a person who is personally and 

directly involved.” 
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need to be reported as gifts from lobbyists, itemized by cost, recipient, and client,2 per §2-156-250(b), (c), 

and (d) of the Ordinance. 

 

Also, during that conversation, Board legal staff advised you that it could not itself render an opinion, but 

that such an opinion would need to come from the full Board. However, staff also advised you, the Board is 

not scheduled to meet until September 30. You then said you would request a formal opinion and hoped that 

the Board could nonetheless provide reliable advice to you and your client in advance of the tour. 

 

Then, on August 22, our office received your formal written request for an advisory opinion, sent on behalf 

of your client. This request is attached. In your request, you state that “the site visit will be conducted via a 

chartered boat, which will enable attendees to consider the development proposal in the context of the 

[site’s] proximity and access to the Chicago River, including how the development could improve the 

quality of the Chicago River and enhance the public’s use and enjoyment of the Chicago River.” You also 

state that your client “plans to seek State and City approvals (including new legislation) related to land use 

and development financing for the proposed development … the purpose of the site visit is to provide 

information about the proposed development and its relationship to the Chicago River to help inform State 

and City officials and employees who may decide, or advise decision-makers, with respect to such 

approvals. Feedback received from attendees may also help inform [your client’s] design … [Your client] 

plans to provide food and beverage refreshments during the boat tour and may hand out trinkets to 

commemorate the visit. The board tour will not be open to the public.” And, you wrote, attendees would 

include executives and employees of your client, and owners, executives, and employees of the third-party 

business that would be the primary user of the development, which you refer to as the “Anchor Tenant,” as 

well as consultants working on behalf of your client and the Anchor Tenant, and “representatives of 

business and economic development organizations.”  

 

As explained below, it is the staff’s opinion that both the proposed boat tour and distribution of token gifts 

to attending City officials and employees are permissible under the Ordinance, subject to the conditions and 

requirements set forth in this opinion.  

 

RELEVANT LAW.  There are two Ordinance provisions relevant to your request. First, §2-156-142(d) 

(and -142(a)(2), to which it refers), provides, in relevant part: 

 

2-156-142. Offering, receiving and soliciting of gifts or favors. 

(a) (2) Except as otherwise provided in this chapter, no city official … or employee … shall knowingly 

accept any gift, unless the total value of all gifts given to the official … employee … by a single source 

amounts to no more than $50.00 in a calendar year… 

 

(d) The restriction in subsection (a) shall not apply to the following … 

(12) Reasonable hosting, including travel and expenses, entertainment, meals or refreshments furnished 

in connection with meetings, appearances or public events or ceremonies related to official city business, 

if furnished by the sponsor of such meeting or public event or ceremony, and further provided that such 

travel and expenses, entertainment, meals or refreshments have been approved in advance by the board 

and are reported to the board within 10 days of acceptance thereof. 

 

Second, §2-156-250 provides, in relevant part: 

 

 
2 See Case No. 97037.A: https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_Lobby/97037.A.pdf  

https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_Lobby/97037.A.pdf
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2-156-250. Reports of lobbying activities. 

No later than January 20th, April 20th, July 20th and October 20th of each year, each registrant shall file 

with the Board a written report of lobbying activities during the previous three calendar months. The 

report shall be on a form prescribed by the board, which may include electronic submission, and shall 

contain …  

 

(b) With respect to each client: 

(i) The name, business address, and nature of business of the client and of any other business entities on 

whose behalf lobbying was performed; 

(ii) A statement of the amount of compensation received from each client; 

(iii) The name of each agency before which the registrant lobbied and a brief description of the 

administrative action or legislative action that the registrant sought to influence, including: (A): (A) 

identifying information, if applicable, such as title, file number, or document number; and (B) the 

outcome sought by the client;  

 

(c) The total amount of expenditures, outside the registrant’s own business entity, for lobbying in each 

of the following categories …  

(ii) Advertising and publications … 

(v) other expenses; provided, however, that each expenditure of $250.00 or more shall also be itemized 

by the date of the expenditure, the amount, purpose and beneficiary of the expenditure, the name, 

address and nature of business of the recipient, and the legislative or administrative action or legislative 

action, if any, in connection with which said expenditure was made; 

 

(d) An itemized list of every gift given to any official or employee of the city … 

 

ANALYSIS. We first address whether the Ordinance permits your client to invite City officials and 

employees to this boat tour, and whether these City invitees may accept the invitation. The Ordinance states 

that an invitation to a meeting or appearance such as this, which includes a chartered boat tour and food and 

refreshments, can be accepted by City personnel, provided: (i) it is “related to official City business”; (ii) 

furnished by the event’s sponsor; and (iii) is approved by the Board in advance and reported to the Board by 

those City personnel who attend within 10 days of their acceptance. Given that the proposed site is on the 

shore of the Chicago River, and that one of the tour’s purposes is to familiarize the invited City officials 

with the site and one of the development’s purposes is, as you state, to “improve the public’s access to and 

enjoyment of the River,” it is our conclusion that the tour is related to official City business—with the 

caveat that only those City personnel who would be involved in the decisions as to whether to grant permits, 

negotiate associated redevelopment agreements, or approve any required City legislation receive invitations. 

That is, your client may extend the invitation only to those City personnel who are integral to the City’s 

decision-making process: one or two senior personnel from the management of the Department of Planning 

& Development who would work on the project, the Alderperson of the ward where the site is located, the 

Chair and/or Vice-Chair of the City’s Council’s Zoning, Landmark and Building Standards Committee, the 

Corporation Counsel and/or her designee, and the Mayor and/or the key commercial development Deputy 

Mayor and/or their designee.  

 

Our conclusion is consistent with prior Board opinions. See, e.g. Cases 87019.A; 87049; 87120; 88104.A; 

88134.A; 89111.A; 89112.A; 90089.A; 91064.A; 94045.Q; 01002.Q; 01007.Q; and 01023.Q.3 The gist and 

 
3 https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/87019.A.pdf; 

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/Deck%20Chairs/4-15-12/87049.Q.pdf; 

https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/87019.A.pdf
https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/Deck%20Chairs/4-15-12/87049.Q.pdf
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reasoning of these many Board opinions is that, if a tour like the one you describe serves a legitimate 

business purpose for the limited City personnel attending, and is not offered in exchange for their decisions 

or judgments as to official City business matters, and is offered by the event’s sponsor, then the Ordinance 

allows these City personnel to accept the invitation – provided that, as also required by the Ordinance, the 

City attendees duly report their attendance. In our opinion, this boat tour meets these conditions.  

 

We also conclude that your request for this opinion, and this opinion itself, satisfy the requirement that the 

event be approved in advance by the Board; again we remind you that all City attendees must report their 

acceptance of the tour within 10 days of the tour,4 and, as we have advised hosts of such events, we advise 

you to ensure that your client includes language in the invitations your client sends out that reminds City 

attendees of their reporting requirement.5 Further, as we explained, the Board makes all such disclosures 

public on our website promptly upon receipt. 

 

Second, we conclude, the “tchotchkes,” “trinkets,” or “commemorative items” both your client and the 

Anchor Tenant intend to provide may be offered and accepted, provided that they are worth no more than 

$50 to each City recipient from each of these two donors, and that, when aggregated with any other gifts 

offered by your client or the Anchor Tenant to these recipients, all gifts for 2024 do not exceed $50 in value 

per recipient. You have asked whether your client, the proposed developer of the site, and the “Anchor 

Tenant,” which is a different entity, are separate and distinct “single sources,” and can each offer up to $50 

worth of such items to each City attendee. We are troubled, however, by this request, as you describe the 

boat tour “as essential for governmental officials to understand the site.” Multiple trinkets hardly seem 

necessary to accomplish that goal. Nonetheless, the language of §2-156-142(a)(2) of the Ordinance allows 

that. As legal staff advised you on August 8, though, the value of any items offered at this tour must be 

added to the value of any items offered by your client or the Anchor Tenant to these City recipients 

previously in 2024, and together cannot total in excess of $50 to any single recipient from either source in a 

single calendar year. 

 

Third, as you recognize in your August 22 letter, and as we discussed on August 8, since lobbying will 

occur at the event, the costs your client incurs to host it, such as the boat charter fee and food and drink, 

must be reported as lobbying expenditures in the 3rd Quarter activity reports filed by all who lobby on behalf 

of your client or the Anchor Tenant. Those who lobby on behalf of the Anchor Tenant must report their 

expenditures, but those expenditures may differ if the Anchor Tenant is not helping to defray the costs of the 

event. However, contrary to what you write in your request, the “tchotchkes,” “trinkets,” or 

 
https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/87120.A.pdf; 

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/Deck%20Chairs/4-15-12/88104.Q.pdf; 

https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/88134.A.pdf; 

https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/89111.A.pdf; 

https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/89112.A.pdf; 

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/Deck%20Chairs/4-15-12/90089.Q.pdf; 

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/Deck%20Chairs/4-15-12/94045.Q.pdf; 

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/01002.Q.pdf; 

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/01007.Q.pdf; 

https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/01023.Q.pdf . 

 
4 Their disclosures must name the event’s sponsor (that is, your client), the date and purpose of the event, and state that they 

attended and accepted reasonable hosting expenses in their official City capacity. 

 
5 By long-standing arrangement between the Board and Mayor’s Office dating back to Mayor Eugene Sawyer’s administration, 

Mayoral acceptance is reported in the log kept by the Mayor’s Office in the Mayoral Suite of offices in City Hall. The Board 

makes all such disclosures we receive immediately available on our website, for public inspection. 

https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/87120.A.pdf
https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/Deck%20Chairs/4-15-12/88104.Q.pdf
https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/88134.A.pdf
https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/89111.A.pdf
https://www.chicago.gov/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/89112.A.pdf
https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/Deck%20Chairs/4-15-12/90089.Q.pdf
https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/Deck%20Chairs/4-15-12/94045.Q.pdf
https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/01002.Q.pdf
https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/01007.Q.pdf
https://www.chicago.gov/content/dam/city/depts/ethics/general/AO_GiftsTravel/01023.Q.pdf
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“commemorative items” do not constitute lobbying expenditures, but are gifts. Thus, they must be 

separately reported and itemized as gifts in the relevant lobbyists’ 3rd Quarter activity reports, by client, 

recipient, recipient’s title or position, and approximate market value, per Case 97037.A, cited above in fn.2. 

Should any lobbyists need assistance in completing their activity reports or calculating their expenditures, 

they can contact us. 

   

To enable the Board to carry out its duties, we request that you provide the Board with the names and titles 

of all City governmental personnel in attendance during all aspects of the boat tour. 

 

CONCLUSIONS. For the reasons stated above, Board legal staff concludes that both the proposed boat 

tour and distribution of token gifts to attending City officials and employees are permissible under the 

Ordinance, subject to the conditions and requirements set forth in this opinion. Further, the expenditures for 

the boat tour and the token gifts worth less than $50 (when aggregated with any other gifts from your client 

and the Anchor Tenant, respectively, in 2024) must be reported by lobbyists as described above, and all City 

attendees must report their attendance to the Board, as described above. 

 

RELIANCE AND RECONSIDERATION. Our conclusions and advice are based solely on the 

application of the City’s Governmental Ethics Ordinance to the facts summarized in this letter. If these facts 

are incorrect or incomplete, please notify our office immediately, as any change may alter our conclusions 

or advice. This opinion may be relied upon by any person involved in the specific transaction or activity 

with respect to which this opinion is rendered. If there are additional material facts and circumstances that 

were not available when we considered your questions, you may request reconsideration of the opinion. As 

provided in Section 3-8 of the Board’s Rules and Regulations, a request for reconsideration must: 1) be in 

writing; 2) explain the material facts and circumstances that are the basis for the request; and 3) be received 

by the Board within fourteen (14) City business days of the date of this letter. 

 

Finally, as we explained to you on August 8, we will present this matter to the full Board in Executive 

Session at its September 30 meeting, and the Board will vote whether to accept, amend, or reject our advice 

at that meeting. We thus advise you that the final advice the Board may wish to provide could differ in 

certain respects from our legal staff’s conclusions. 

 

We appreciate your conscientiousness. 

 

Yours very truly, 

 

 

Steve Berlin, Executive Director 

 

 


